A védelmi és biztonsági szabályozás magyarországi reformja

2023. Október 19.


Bács-Kiskun Vármegyei Területi Védelmi Bizottság

                                                                                    

                                                                                     Ügyiratszám: BK/VED/00016-9/2023.

                                                                                        Ügyintéző: Mészáros Zoltán tű. alez.

                                                                                        Telefon: 76/516-846

   Valamennyi Járási Helyi Védelmi Bizottság elnöke

részére

 Székhelyén

 Tárgy:             Kiadvány

Tisztelt Elnök Asszony!

Tisztelt Elnök Úr!

 A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Védelmi-biztonsági Szabályozási és Kormányzástani Kutatóműhely gondozásában megjelent A védelmi és biztonsági szabályozás magyarországi reformja című kiadvány.

 A kötet hiánypótló a napjainkat sújtó fenyegetések és válságok korában, továbbá lehetőséget biztosít a hazai és nemzetközi válságkezelés, valamint a különleges jogrendi működés szabályozásának egységes értelmezéséhez. A kötet szerzői a védelmi és biztonsági szabályozási reform legfontosabb elemeit és azok céljait elemzik, tudományos alapossággal vizsgálják.

 A kötet először a hazai védelmi szabályozás 19-20. századi legfontosabb jogtörténeti előzményeit mutatja be, majd az összehangolt válságkezelést és az arra való felkészülést, valamint a különleges jogrendi szabályozásra vonatkozó egyes nemzetközi megoldásokat teszi a vizsgálat tárgyává. A következő fejezetekben a védelmi és biztonsági szabályozás reformjának meghatározó elemeként jelentkező védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény fejezeteit tagolja, részletesen feldolgozza a szabályozást, áttekintést ad a korábbi és az új jogintézmények funkciójáról. A kötet záró fejezetei a nemzeti ellenálló képességgel, mint napjaink egyik meghatározó kulcsfogalmával foglalkoznak a NATO, ill. az Európai Unió viszonylatában, továbbá a védelmi biztonsági igazgatási rendszer működésének hatásait vizsgálják a kormányzat egyes kiemelt területeire, valamint a védelmi és biztonsági szervezetek működésére.

 Tekintettel, hogy a szakirodalom még nem került nyomdába, csatoltan megküldöm elektronikus formában további szíves felhasználásra.

A kötet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján is megtalálható, elektronikus formában letölthető ezen a link-en.

 Bízom benne, hogy mind Ön, mind a védelmi és biztonsági tevékenységgel összefüggésben feladatot végrehajtó kollégák számára hasznos információk kerülnek megosztásra a kiadványban.

Kérem szíves támogatását, hogy a védelmi és biztonsági igazgatásban dolgozók, a feladatok végrehajtásában résztvevők minél szélesebb körben lehetőséget kapjanak a kiadvány megismerésére.

 Kérem a kiadványt a védelmi és biztonsági igazgatásban dolgozók, a feladatok végrehajtásában résztvevők minél szélesebb körével (HVB tagok, meghívottak, polgármesterek, honvédelmi referensek, munkacsoportba beosztottak) megismertetni szíveskedjen.

  Kecskemét, 2023. október 18.

                                                                      

                                                                       Üdvözlettel: 

                                                                                                                Kovács Ernő

                                                                                                                  TVB elnök